tehisintellekt
06.04 2023

KPMG: tehisintellekt arsti ei asenda

KPMG küberturvalisuse teenuste juht Mihkel Kukk leiab, et tehisintellekt ei saa tervishoius asendada arsti, küll aga saab see teha arsti töö oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. Samas tekitavad tervishoius muret väikesed IT-eelarved ja sellest tingitud mahajäämus ning ebapiisav küberturve.

Kuke kinnitusel on väga palju sellist tööd, mida arvuti teeb inimesest paremini ja mida saaks usaldada tehisintellektile. „Puhast andmetöötlust või andmeanalüüsi, mille andmemahud on väga suured, suudab arvuti teha kordades lihtsamalt ja kiiremini kui arst,“ märkis ta. Seega saaks arst teha tehisintellekti toel oluliselt paremaid raviotsuseid ja teha neid otsuseid senisest oluliselt kiiremini.  

Andmete hulk ja kvaliteet kasvab peadpööritava kiirusega, kuid selleks, et neid andmeid targalt kasutada, on tarvis investeerida nii tarkvarasse kui ka seadmetesse. Siin aga hakkab arengut piirama Eesti tervishoiu süsteemne alarahastatus. „Tihti ongi nii, et me teeme näiteks vajaliku arenduse kuskile digiloo või millegi muu jaoks ära, aga selle rakenduse või süsteemi ülevalhoidmiseks ja turvalisuse tagamiseks järgnevateks aastateks ei ole raha planeeritud,“ nentis Kukk. 

Süsteemne alarahastatus muudab tervishoiuasutused haavatavaks ka küberturvalisuse seisukohalt. „Mingil hetkel võib sattuda ohtu andmete terviklikkus, mille tulemusena võib juhtuda, et manustatakse patsiendile ravimit kogemata surmavas koguses, kui näiteks õde seda üle ei kontrolli,“ sõnas Kukk. Samuti võivad ebapiisava küberturbe tõttu saada kättesaadavaks inimeste tundlikud terviseandmed. „Nii terviseandmete terviklikkus, käideldavus kui ka konfidentsiaalsus on võrdselt olulised ja peavad olema ka võrdselt hästi kaitstud.“ 

Kuna Eesti tervishoiu rahapuudus on suur, siis on tervishoiuasutused väga sageli sunnitud valima, kas palgata tervishoiutöötajaid ja soetada meditsiiniseadmeid või panustada IT-lahendustesse. „Kui juhtkonnast enamuse moodustavad arstid, siis tehakse valik pigem esimeste kasuks, sest inimesi on vaja ravida igal juhul,“ rääkis Kukk. „Seni, kuni raha kogus ja jaotus ei muutu, on ka raske näha, kuidas see olukord peaks märgatavalt paranema.“ 

IT-süsteemide hoolduseks mõeldud raha puudumine on Kuke sõnul kogu Eesti avaliku sektori probleem ega puuduta ainult tervishoidu. „Suurte hüpete asemel peaks areng toimuma pidevalt ja läheneda tuleb terviklikult,“ rääkis ta. „Ehk kui me nüüd teemegi suure IT-süsteemi, siis ongi juba planeeritud, et summa X läheb järgmisel kümnel aastal selle üleval hoidmisele, nii et saaks vajadusel uuendusi ja muudatusi teha ning süsteemi turvalisuse tagada,“ sõnas Kukk. „Ent praegu me näeme, et tehakse see kaks-kolm miljonit maksev arendus ära ja siis eeldatakse, et järgmised kümme aastat kõik töötab, kuid paraku see nii ei ole.“

 

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu-, õigus- ja ärinõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtjate võrgustik, liikmesfirmadega 144 riigis, kus töötab kokku üle 236 000 spetsialisti. Eestis tegutseb KPMG alates 1992. aastast ja ettevõttes töötab üle kahesaja viiekümne audiitori ja nõustaja. Eesti KPMG partnerettevõttes Soome KPMG-s töötab ligi 2000 ning Põhjamaades kokku ligi 6000 asjatundjat.


Mihkel Kukk

Küberturvalisuse valdkonna juht
mihkelkukk@kpmg.com
+372 521 4332

KPMG uuring: tippjuhid seisavad igapäevaselt silmitsi kordades suurenenud küberturvalisuse ohtudega

Kiirenev tehnoloogiline areng, sellega kaasnevad riskid ja kordades kasvanud küberturvalisuse ohud..

KPMG ekspert kübertestidest: tahame, et ettevõte ei satuks päris rünnaku ohvriks

Organisatsiooni küberturvalisuse taset aitab hästi valideerida – ning nõrkusi ja vajalikke uuendus..

küberturvalisus

DORA määrus: finantssektor peab leidma rohtu küberohtude vastu

Vähem kui aasta pärast, 17. jaanuaril 2025, hakkab ka Eestis kehtima finantssektori digitaalset te..

küberturvalisus

Küberturbe ekspert: IT-hügieeni ei tohi pühade ja puhkuste ajal unarusse jätta

Töö- ja vaba aja segunemine ning kaugtöö ulatuslik levik tähendavad, et ka pühade ajal võetakse va..

küberturvalisus

Ettevõtet ei saa osta eelneva IT-auditita

Majanduses on käes heitlikud ajad, mis toovad alati kaasa ettevõtete oste ja müüke. Ühtedele annav..

küberturvalisus

Kuidas olla valmis küberintsidendi seljatamiseks

Küberintsidentide puhul pole ammu enam küsimus selles, kas need toimuvad, vaid millal need toimuva..

küberturvalisus

Taga oma ettevõttele turvaline ja jätkusuutlik ärikeskkond! 
Aitame luua vastupidava ja usaldusväärse digitaalse maailma, 
isegi muutuvate ohtude korral.

KPMG Baltics OÜ

+372 626 8700
cyber@kpmg.ee
Narva mnt 5, 10117 Tallinn, Estonia
${item.title}
KPMG Baltics KPMG Küberaudit KPMG Global Privaatsuspoliitika
Email again:

HR analüüs

HR analüüs keskendub küberturvalisuse nõrgima lüli – kasutaja, töötaja – oskuste kaardistamisele ja kompetentside tõstmisele.

Email again:

Ohuanalüüs

Ohuanalüüs on taktikaline ja tehniline teenus, mis võimaldab ettevõttel saada kiire ülevaade välistest ohtudest.

Email again:

Küpsusanalüüs

Aitab planeerida IT-valdkonna investeeringuid ja edasisi samme kitsaskohtade leevendamiseks ning parema turvalisuse tagamiseks.

Email again: